Minuuttiin sisältyy 60 raakaa ja raksuttavaa sekuntia. Ajatuksia sen sisään mahtuu satoja, huomioita ympäristöstä vielä enemmän. Leikkaussalissa minuutti voi olla ratkaiseva aika mihin tahansa suuntaan. Potilaan siirto heräämöön tapahtuu minuutissa. Minuutissa saadaan potilas uneen, ja minuutissa saadaan asetettua larynx-maski. Minuutissa onnistuu myös intubaatio ja intubaatioputken teippaus. Minuuttiin mahtuu tilanneraportti. Joskus minuutissa ehtii ottaa enemmän askelia kuin yhden leikkauksen aikana. Silti leikkaussalissa on rauhallista, vaikka on hätä. Silti jokainen meistä tietää, että hetkiin ei takerruta.

Osastollamme on käytössä hätäkuulutus, jota käytetään, kun leikkaussalissa tai heräämössä tulee yllättävä tilanne, johon tarvitaan välittömästi anestesialääkärin apua. Tilanne voi tulla hoitajalle anestesiaa valvoessa, heräämössä tai esimerkiksi anestesian lopussa herätystilanteessa, jolloin anestesialääkäri tarvitsee lisäkäsiä nimenomaan toiselta anestesialääkäriltä. Hätäkuulutuksen tekee yleensä instrumenttipuolen hoitaja, ja kuulutus toistetaan aina samalla kaavalla. Kun hätäkuulutus kuuluu, jokainen potilaasta irtipääsevä anestesialääkäri saapuu kuulutettuun saliin juosten. Yleensä myös mahdollisesti vapaana oleva hoitaja tulee katsomaan tilannetta ja arvioi vielä tahollaan lisäavun tarvetta. Hätäkuulutusta ei käytetä koskaan turhaan, eikä kuulutuksilla pyritä lyhentämään odotusaikaa esimerkiksi herätystilanteessa. Hätäkuulutus on hätätilannetta varten, ja se toistetaan sanatarkasti samalla kaavalla, aina kahdesti peräkkäin.

”Saturaatio 85. Laskee, 80…75..72.”
”Saturaatio 63, laskee…”
”Minulle tuoli. Valmistaudutaan intubaatioon. Sukolin valmiiksi.” Anestesialääkäri johtaa tilannetta, ja me muut odotamme ohjeita, kaikki muu toiminta salissa pysähtyy ja keskitytään tähän hetkeen.
”Imu valmiiksi.”
”Sukolin antovalmiina, annos 5mg?”
”Intubaatioputki koko 3, instillaattori paikallaan.”
”Ei ventiloidu, painetta.”
”Videolaryngoskooppi valmiina.”
”Kuulutetaanko lisäkäsiä? Selvä, kuulutan. Anestesialääkäri saliin viisi, heti. Anestesialääkäri saliin viisi, heti.”
”45, edelleen laskee.”
”Anna sukolin.”
”Sukolin annettu.”
”Videolaryngoskooppi on tässä”
”Nyt ventiloituu, saturaatio nousee, 50, 75, 80, nousee. Ei intuboida vielä, odotetaan.”

Lähes välittömästi hätäkuulutuksen jälkeen ovet lävähtävät auki kahta puolta salia ja seuraa lyhyt tilanneraportti kahdelle anestesialääkärille. Tilannetta seurataan lisäkäsien voimin, ja todetaan, että lapsi hengittää taas itse riittävästi, ja uudelta intubaatiolta vältyttiin. Vaikka tilanne onkin jo ohi, lapsen vointia seurataan edelleen tiiviisti. Pian tilanne on täysin vakaa, ja joku kehuu pienen potilaan nappisilmiä. Hetken kuluttua puhe kääntyy jouluvalmisteluihin, ja joku kertoo edellispäivän kommelluksia. Kaikkia naurattaa, vaikka huomion keskipisteenä on edelleen potilas.

Tiukka tilanne kesti viisi minuuttia. Tilanne hoidettiin ja siirryttiin eteenpäin, vaikka pienen potilaan ympärillä työskenteli enimmillään kolme anestesialääkäriä ja neljä hoitajaa. Heräämössä apneasta raportoidaan heräämön työntekijöille muun toimenpide- ja anestesiaraportin yhteydessä. Heräämön hoitajat ovat jo hätäkuulutuksen perusteella varautuneet mahdollisiin ongelmiin; potilaan vierellä on ventilaatiovälineet, ja potilaspaikalle jätetään salissa valmiiksi laitettu intubaatioputki instillaattorin kera. Myös potilaan anestesian hoitoon varatut lääkkeet siirtyvät potilaan mukana heräämöön, jossa ne ovat jo valmiina ruiskussa, mikäli ongelmia ilmenee.

Apneaan ei takerruta. Spasmiin ei takerruta. Muihin yllättäviin tilanteisiin ei takerruta, eivätkä ne saa vaikuttaa seuraavaan askeleeseen negatiivisesti. Kun potilas on viety heräämöön ja potilaspaikkakytkentä irrotettu salista, tilanne on ohi. Seuraavaksi valmistellaan sali uutta pikkuista varten. Tarkistetaan paino ja esitiedot, toimenpide ja sen erityispiirteet. Valmistellaan potilaalle määrätyt induktiolääkkeet, lasketaan relaksantin ja mahdollisen antibiootin määrä sekä valmistellaan intubaatiovälineet, hengityskone ja valvontalaitteet. Työpäivä jatkuu, ja pyydetään uusi potilas saliin.

Leikkaussalin ovella vanhemmille ja lapselle hymyillään, jutellaan mukavia. Hoitajien ilmeet ovat rentoja, toiminta on neutraalia ja käytöksestä huokuu rauhallisuus. Kaikki on hyvin. Luodaan uusi potilaspaikkakytkentä. Aloitetaan alusta, koska leikkaussaliminuutti on kallis, ja minuuttiin ei takerruta.

Yksi kommentti artikkeliin ”Minuuttiin ei takerruta

  1. Luin tään jutun ,kyllä nää ihmiset tekee arvokasta työtä jasitten Heidän palkasta vielä käydään vääntöä kukaaan muu ei käy työ vuoron aikana monta kertaa päivässä elämästä ja kuolemasta minuutipeliä tätä työtä ei vaan kaikki pysty tekemään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.